Zelf een SSD in je Mac ingebouwd? Zet TRIM aan!

Bij de huidige iMac’s en de wat oudere MacBook’s en Macmini’s is het mogelijk om de harde schijf te vervangen door een SSD. Dat levert een enorme prestatiewinst op want een SSD is veel sneller (en een SSD verbruikt ook veel minder energie en is minder kwetsbaar). Bovendien zijn de prijzen van SSD’s enorm gedaald waardoor capaciteiten van 256GB, 512GB en zelfs 1TB betaalbaar zijn geworden. Maar als je zo’n SSD hebt ingebouwd moet je één ding niet vergeten: de TRIM-functie aanzetten. TRIM zorgt ervoor dat data dynamisch over de verschillende cellen van de SSD verspreid wordt, zodat ze allemaal eens aan de beurt komen. Dat is belangrijk, want als een cel jarenlang niet gebruikt wordt, kan hij onleesbaar worden. Bij Mac’s met SSD’s van Apple staat TRIM automatisch aan, maar bij SSD’s van derden (die je dus zelf inbouwt) is dat niet het geval. Als TRIM niet is geactiveerd, loop je niet alleen kans dat hij minder lang meegaat, hij wordt na verloop van tijd ook bijzonder traag. En dat is nu juist niet waarvoor zo’n SSD-upgrade is gedaan.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om TRIM te activeren:

  1. Open Terminal (via Spotlight of de Launchbar)
  2. Typ: sudo trimforce enable
  3. Er verschijnt dan een waarschuwing. Klik op de Y van Yes.
  4. Je Mac wil opnieuw opstarten. Klik nogmaals op de Y van Yes.

Hierna is TRIM geactiveerd. Dit kun je controleren via het Apple menu ?, Over deze Mac, Systeemoverzicht, SATA/SATA Express, Trim ondersteuning: ja

Belangrijk: het kan voorkomen dat TRIM weer gedeactiveerd wordt na een grote systeemupdate (zoals een upgrade naar een nieuwe versie van MacOS. Maak een bladwijzer van deze pagina zodat je weet waar je kunt controleren waar je dit kunt controleren.

Eveneens belangrijk: gebruik TRIM op eigen risico. Vrijwel alle recente SSD’s ondersteunen TRIM. Er zijn enkele oudere producten die dat niet doen. Google dus van te voren even op jouw type SSD om hier zeker van te zijn. En zorg altijd voor een goede backup, bij voorkeur via Time Machine. Mocht er toch iets fout gaan, dan kun je daarmee je Mac altijd weer in de oorspronkelijke staat herstellen. Tot slot: TRIM maakt SSD cellen leeg nadat de data is verplaatst. Dat klinkt logisch, maar bij een harde schijf is dat niet zo. Daardoor zijn verwijderde bestanden op een HDD nog terug te halen en is dat veel lastiger bij een SSD. Dus nogmaals: gebruik altijd een backup!