De rechtermuisknop van de Mac

De Mac gebruikt van origine slechts één muisklik. Er bestaat echter wel een snelmenu, met extra opties. Deze werd (en wordt nog steeds) geactiveerd door de control-toets ingedrukt te houden en vervolgens te klikken. Vervolgens verschijnt het snelmenu, met vergelijkbare opties als we onder Windows gewend zijn van de rechtermuisknop. Moderne Mac muizen, zoals de Magic Mouse, hebben ook een rechtermuisknop, al zie je deze niet fysiek.

Maar omdat de oorspronkelijke Mac gebruikers de rechtermuisknop nog steeds niet standaard gebruiken, is deze functionaliteit in het begin standaard uitgeschakeld.

Schermafbeelding 2016-03-20 om 22.45.32

Als je de rechtermuisknop wilt gebruiken moet je dit instellen via Systeemvoorkeuren | Muis. Vervolgens kun je daar aangeven dat de rechterkant moet functioneren als secundaire knop (oftewel rechtermuisknop). Natuurlijk is dit voor linkshandigen ook andersom in te stellen.

Andere muis

Je kunt natuurlijk ook een andere muis kopen. Alle muizen zijn compatibel met zowel pc’s als Mac’s (al wordt er niet altijd speciale software meegeleverd bij speciale muizen met bijvoorbeeld vijf knoppen). De rechtermuisknop werkt bij klassieke muizen net zoals op een pc, op je Mac.