Winmail.dat bijlage niet te openen in Apple Mail? De oplossing

Schermafbeelding 2015-08-17 om 12.07.00Heb je een email ontvangen met een Winmail.dat bijlage? Dat is vervelend, want in Apple Mail zie je dan de werkelijke bijlage niet die is meegestuurd. De oorzaak zit hem in een comptabiliteit-conflict in Outlook en Apple Mail. De oorzaak ligt bij Outlook dat een eigen unieke methode gebruikt voor het opmaken van emails in Rich Text Format (RTF) die veel andere emailclients niet begrijpen. In plaats van de gestuurde bijlage zie je dan dus een winmail.dat als bijlage aan de email hangen en die is niet te openen. Als je de VLC videospeler geďnstalleerd hebt, wordt het bestand geassocieerd met deze speler – maar dat is ten oprechte. Het kan immers om een Word-bestand gaan en daar kan VLC helemaal niets mee.

Er zijn twee oplossingen:

  1. Vraag de afzender om een aanpassing te doen. Bijvoorbeeld de bijlage meesturen als zip-bestand, dat meestal wel goed herkend wordt. Of door Outlook voortaan HTML te laten gebruiken voor de opmaak in plaats van RTF (wat ook veel logischer is). Dit is in Outlook in te stellen via het menu Bestand en Opties.
  2. Gebruik een programma om winmail.dat bijlagen mee te openen. Je vindt er een aantal in de AppStore, maar die zijn vaak betaald. Een handig gratis programma is TNef Enough (een wat aparte naam, maar het werkt).

Schermafbeelding 2015-08-17 om 12.16.44