Overzicht: de nieuwe features van Mac OS X El Capitan

Apple’s nieuwe besturingssysteem heet ’El Capitan’ en biedt een aantal interessante nieuwe features. El Capitan volgt Yosemite op en is volledig gratis. De nieuwe software verschijnt in de herfst van 2015 en zal dan automatisch in de App Store opduiken. Wat biedt El Capitan meer dan Yosemite? Dat lees je hier.

Spotlight zoekoptimalisatie

Spotlight (in zowel OS X El Capitan als iOS 9) is een stuk slimmer geworden, net als Siri in iOS 9. En het is ook meer pro-actief, waarbij ingespeeld wordt op de omstandigheden. Bijvoorbeeld of je onderweg bent en gebruik maakt van een publieke hotspot of dat je gewoon thuis bent. Spotlight snapt ook beter wat je bedoeld als je iets typt, dus je hebt meer vrijheid om je uit te drukken. Bijvoorbeeld: zoek alle foto’s van de Thailand. Spotlight gebruikt ook meer bronnen om een antwoord te geven, zoals het weer, verkeer en sport.

Verbeterde Apple Maps met ov navigatie

Apple Maps toont nu ook het openbaar vervoer als je een route plant. En als je dat doet op je Mac, zal de navigatie ook automatisch verschijnen op je iPhone als je in de auto of de trein stapt.

Overzichtelijk bureaublad

Net als een echt bureau, kan een computer bureaublad ook snel rommelig worden. Een verbeterde Mission Control moet het opruimen vereenvoudigen. Je kunt venters in een hoek plaatsen waarna deze de omvang automatisch aanpast. Of je kunt een venter in een aparte desktop plaatsen. Er verschijnen ook geen aparte venters meer voor e-mailberichten. Deze zijn nu geordend in een tab.

Gepinde website in Safari

Je kunt nu je favoriete websites ‘pinnen’. Zodra je een tabblad naar links verplaatst wordt er een pin van gemaakt in de vorm van het icoon van de site. Deze blijft daar staan, zodat je de site snel weer kunt oproepen en geen url’s hoeft in te typen. Wanneer je op een pin klikt, verschijnt de website in een aparte tab.

Notities

Apple is het succes van Evernote niet ontgaan. Een notities app is nu standaard in OS X en ook in iOS en items worden automatisch gesynchroniseerd. Je kunt niet alleen tekst, maar ook foto’s, video’s en kaarten toevoegen. een to-do lijst is geïntegreerd.

Geluid van tabbladen uitzetten

Ken je dit probleem? Je opent je browser en vervolgens verschijnen er tabs met sites die je eerder hebt bezocht. Heel handig, tenzij je een aantal sites met Youtube had openstaan. Die beginnen dan allemaal te spelen en je moet dan uitzoeken van welk tabblad (of tabbladen) het geluid afkomstig is. Het is nu mogelijk om het geluid van alle tabbladen met één klik uit te schakelen.

Metal: verbeterde snelheid en graphics

Natuurlijk kun je prima gamen op je Mac. Maar OS X is op dat vlak nooit een volwaardige concurrent geweest voor Windows. Dat komt doordat OS X leunt op Open GL, dat vele malen minder effectief is dan Direct X (van Windows). Dat kan nu veranderen met Metal. Een engine die app-ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun games en applicaties te optimaliseren. Dit zal een enorme snelheidswinst opleveren. Niet alleen voor games, maar ook voor applicaties die gebruik maken van de GPU, zoals Adobe Photoshop, Lightroom en InDesign.

Waar is de muis?

Ben je de muisaanwijzer wel eens kwijt? Je bent niet de enige. In El Capitan zit nu een handige functie, waarbij de muispijl zich even laat zien door groter te worden als je muis snel beweegt. Dat geldt ook wanneer je Mac uit de slaapstand komt; de muis laat zich dan even zien.