Windows of Mac? Alle voor- en nadelen op een rij

Twijfel je over Windows of Mac? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn Windows, om diverse redenen, zat en overwegen daarvoor om over te stappen op een Mac. Tegelijkertijd is er vaak veel twijfel. Is een Mac niet erg duur? Kan ik mijn Windows-software nog wel blijven gebruiken? En hoe groot zijn de verschillen eigenlijk?

Vormgeving

De stap van een pc naar een Mac is een stuk kleiner dan een aantal jaren terug. De componenten van beide systemen zijn tegenwoordig grotendeels gelijk. Het is vooral het besturingssysteem dat anders is. Ook de vormgeving – de behuizing van de computer – is bij de Mac zeer afwijkend. Sinds de iMac zitten alle hardwarecomponenten in het beeldscherm verwerkt. Dat is een schril contrast met een pc, die in verreweg de meeste gevallen in een grote logge kast gehuisvest is. Met name de kabelwirwar van pc-kasten is een groot nadeel. Doordat een iMac op de stroomkabel na volledig kabelloos is staat hij ook beter in de huiskamer, wat de populariteit van dit model voor een groot deel verklaart. Een andere trend is de toenemende populariteit van notebooks ten opzichte van de traditionele desktops.

Redenen om voor een Mac te kiezen

Een andere reden om voor een Mac te kiezen is juist de computer zelf, bestaande uit zorgvuldig op elkaar afgestemde hard- en software en de hoge kwaliteitseisen die daaraan gesteld worden. Dat wil niet zeggen dat pc’s minderwaardig zijn, maar er zijn nu eenmaal erg veel verschillende modellen van diverse merken (onder andere met lagere kwaliteitseisen). Je kunt al een Windows notebook kopen voor circa € 300, maar verwacht dan geen lange accuduur, goed scherm of vlotte processor. Apple besteedt heel veel aandacht aan het scherm, het vermogen van de batterij en het ontwerp. Mede daardoor valt Apple zowel wat betreft desktops als notebooks in de duurdere categorie producten.

Een Mac is duur?

Het is dus erg lastig is simpelweg te stellen dat Mac’s duur zijn en pc’s goedkoop. Het hangt er erg vanaf wat je wensen zijn en hoe belangrijk kwalitatief goede (dus dure) hardware is. Een voorbeeld: de 27? iMac’s kosten bijvoorbeeld meer dan 2000 euro. Dat is erg veel geld! Maar bedenk wel dat dit dus inclusief 5k ips-monitor is met een resolutie van 5120 x 2880 pixels. Dan valt het ineens erg mee. Een tweede voorbeeld: de MacBook Air notebooks kosten € 999 (11 inch) en € 1099 (13 inch). Deze bevatten niet de meest krachtige componenten, maar ze zijn dan ook niet bedoeld om veel mee te gamen of Photoshoppen. Ze zijn vooral bedoeld om zo dun en licht mogelijk te zijn én om lang mee te gaan (respectievelijk 9 en 12 uur!). Vind maar eens een pc notebook die net zo licht is en zo lang meegaat. Plus: Apple producten worden ook nog lang na aankoop ondersteund met nieuwe updates en de tweedehands prijzen zijn ook hoog. Het is dus allemaal erg relatief. Wat wel iets is om rekening mee te houden is dat Apple erg hoge meerprijzen rekent: het basismodel is vaak goed te betalen, maar als je extra geheugen wilt of een andere harde schijf wordt het zeer prijzig (tip: geheugen kun je beter los kopen en er zelf inzetten – dat is niet moeilijk).

Wat verschwindows-of-macillen van een Mac ten opzichte van een pc:

? De sluimerstand werkt razendsnel (aan- en uitzetten niet meer nodig).

? Van origine wordt een éénknopsmuis gebruikt, maar de rechtermuisklik bestaat wel).

? De Alt-toets heet Option en de Apple/Windows-toets heet Command.

? Om te kopiëren en plakken wordt de Command-toets gebruikt (in plaats van ctrl).

? Via de programmasymbolen onder in het scherm (het Dock ) kun je snel de meest gebruikte programma’s opstarten.

? Programma’s blijven actief als je een document afsluit.

De overstap

Een pc-gebruiker die voor het eerst een Mac bedient, zal in eerste instantie snel z’n weg vinden. Het starten van programma’s is – mede dankzij de iconen onder in het scherm, het Dock – een logische handeling. De besturing van de programma’s is vrijwel identiek, ware het niet dat de menubalk altijd helemaal bovenin staat (en niet in hetzelfde venster – zoals bij Windows). Windows-gebruikers die voor het eerst een Mac bedienen, verbazen zich er vaak over hoe eenvoudig en intuďtief het systeem werkt. De verschillen duiken pas op wanneer er bijvoorbeeld een programma geďnstalleerd wordt of wanneer je het toetsenbord en de muis intensiever gaat gebruiken.

Van pc naar Mac - ad 300px lichtVan pc naar Mac

Meer weten over de overstap van Windows naar Mac? Koop dan het boek ‘Van pc naar Mac‘. Hoe krijg je bijvoorbeeld eenvoudig accenten op letters, wat is het equivalent van Control-Alt-Delete en hoe vind je je bestanden terug in de Finder? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord. Het bespreekt goede alternatieven voor Windows-software, games en randapparatuur en legt uit hoe je oude vertrouwde Windows-programmas op je Mac kunt blijven gebruiken. Anders dan in alle andere Mac-boeken wordt de Mac in dit boek met Windows-ogen bekeken. Van pc naar Mac is dan ook de ideale gids voor iedereen die zich snel wil thuisvoelen op de Mac!

Gedrukt boek € 24,95 (208 pagina’s, volledig in kleur)

Digitale versie (ePub ebook) € 14,95